Cobol & Finans

Cobolutvecklare bank & försäkring

Är det inte märkligt att alla stora banker och finansiella institutioner har stordatorer i centrum av sina teknikstrategier? Allihopa. Det beror på att stordatorer kan ge funktionalitet och tillförlitlighet som ingen annan plattform kan matcha. De primära styrkorna är:

 

• Transaktionskraft. Banker hanterar enorma mängder data och väldigt få system kan matcha stordatorer när det gäller transaktionsgenomströmning. Enkelt uttryckt kan Big Iron hantera de krav och utmaningar som stora finansiella institutioner har.

• Analytisk hastighet. Transaktionskraft är viktigt, men det är bara en del av ekvationen. Stordatorer låter företag behålla sina uppgifter på plats (jämfört med att kopiera det flera gånger i flera lager), vilket dramatiskt minskar den tid det tar att komma åt och analysera tidskritisk data.

• Inga driftstopp. Bankerna har inte råd med systemavbrott och ingen plattform är mer tillförlitlig än stordatorn. En bank i Japan som har använt en stordator sedan 1970-talet utan en enda sekunds driftstopp. Stordatorns arkitektur möjliggör kompletta uppgraderingar av mjukvara och hårdvara utan ett enda avbrott. För finansiella institutioner är detta en enorm fördel.

• Stöd för mobil och moln. Stordator som koncept är gammalt, men de är perfekt positionerade för att införa ny teknik. Två av de viktigaste verktygen för den finansiella sektorn är mobil och moln eftersom användarna kräver omedelbar tillgång till uppgifter oavsett var de befinner sig; det är inte längre en lyxtjänst. Lägg till BYOD (Bring Your Own Device) och det blir ganska uppenbart att stordatorer är perfekta för jobbet.

• Integration. Även när två obesläktade bitar av teknik är tänkta att fungera smidigt tillsammans behövs integration – och i en stordator går detta att utföra utan att kräva avstängning och omstart.

 

IBM Information Management System (IMS) utvecklades för Apollo rymdprogrammet och har varit en pålitlig del av stordatordatahantering sedan dess. Den största senaste tidens tillväxt för IMS har varit i Kina, särskilt för de största bankerna. Många människor utanför Asien kanske inte känner igen namnen på dessa banker, men de är så stora att de får de största bankerna i USA och Europa att framstå som mycket små i jämförelse. Alla dessa kinesiska banker drivs av stordatorer. Givetvis har de andra plattformar också, men alla de andra systemen arbetar mot stordatorerna vilka räknas som det primära registersystemet. Även i Europa utökar våra stora finansiella institutioner sina stordatorparker.

När världens största banker väljer att anförtro sina värdefulla data – för att inte nämna deras säkerhet och deras rykte – till en viss plattform, är det värt att titta på varför. Summan av kardemumman är att ingenting någonsin har kunnat konkurrera med stordatorer när det gäller att stödja globala finansiella institutioner. Tandem och Hewlett-Packard har en lång stordator-tradition att driva aktiebörser som t.ex. NASDAQ och dessutom styrs de flesta av världens bankomater av stordatorer.

Även om det finns många innovationer inom stordatorerna så är det många system som är helt skrivna i COBOL och många nya tjänstemoduler skrivs fortfarande i COBOL. Många stordatoravdelningar består av ett antal enheter med olika affärsfokus som banklösningar (inlåning, utlåning), kortlösningar, betalningsar och internetbanklösningar. Som COBOL-utvecklare i finanssektorn arbetar man mycket med att utveckla och leverera kärnsystem.

Att bli COBOL-utvecklare är en spännande utmaning – det handlar om att utveckla moderniseringsstrategier, att ta COBOL vidare till nästa nivå genom att integrera COBOL med nyare språk och skapa en COBOL för framtiden.

Det har pratats en del om att byta ut COBOL, dock utan att hitta en värdig ersättare. Men svaret kanske inte är att ersätta äldre Legacy-system – svaret kanske är att regenerera dem så att de passar i nutiden.

 

Moderna integrationer

Det kommer ständigt ny teknik och nya idéer inom stordator-området, t.ex. har IBM lanserat ett Blockchain-as-a-Service erbjudande för utvecklare. Med de nya blockchain-tjänster som finns på applikationsplattformen Bluemix (IBMs cloud för öppna standarder) kan utvecklare skapa, distribuera, köra och övervaka blockchain- applikationer på IBM Cloud. Blockchain-applikationer kan också sättas in på högpresterande stordatorer som z Systems.

Blockchain handlar om att tänka om när det gäller några av de mest fundamentala processer som vi använder varje dag, ända från leveranskedjan till färdig transaktion
– Jerry Cuomo

The Wall Street Journal konstaterar att IBM håller på att bli det största stödet av blockchain-teknik och tar en ledande roll i utvecklingen av nästa generations innovativa blockchain-applikationer bortom valutan Bitcoin.

Teknikjätten gör 44 000 rader kod tillgänglig för Linux Foundations open sourceprojekt Hyperledger för att hjälpa utvecklare enkelt bygga säkra distribuerade liggare som kan användas för att utbyta det mesta av värde. IBM är övertygad om att Hyperledger kan göra blockchain-baserade tjänster snabbare, mer skalbara och enklare att använda; de förväntar sig att Hyperledger-programvaran skall ge särskilda fördelar för ägare av deras hårdvara.

IBM och Japans största börs, Japan Exchange Group (JPX), har tecknat ett avtal för att testa potentialen i blockchain-teknik i transaktionsmarknaden. IBM kommer att arbeta med JPX att gemensamt utvärdera hur IBM öppen källkod blockchain koden kan användas för handel och avveckling i likviditetsmarknader. IBM arbetar också med London Stock Exchange Group för att skapa lösningar som kommer att hjälpa till att hantera risk och ge ytterligare insyn till de globala finansmarknaderna.

COBOL och stordator finns hos 80% av Fortune 500-bolagen och hos hela 90% av Fortune 1000-bolagen. Alla de största bankerna, försäkringsbolagen och finansinstituten använder stordator och flertalet börser likaså. COBOL är det tredje största språket inom den globala finanssektorn och därför behövs COBOLutvecklare, både seniora experter och nästa generation (se Cobolutbildning/Cobolskola).