Cobol-äventyr som konsult

Enligt en rapport från ITWorld får unga programmerare som gått COBOL-utbildning ungefär 85 000 kr mer i årslön under sina första jobb än sina Java- och .NET-vänner. Detta trots att många ser COBOL som en programmeringskvarleva från forna affärssystem. Robert McClean på CNN Money säger:

 

Du kan antingen bli en av tiotusentals Java-utvecklare eller så kan du välja något ovanligt, att bli en mer unik programmerare som är eftertraktad för sin expertis i den köpstarka marknad som finans är. En guru bland få.

Och hur många jobb finns det inom COBOL?
Om vi tittar på programspråkens popularitets-index från IEEE kan vi se att Java ofta är i topp, följt av C/C++, Phython, SQL, Shell, PERL, Objective-C och även Visual Basic, MATLAB och Go ligger högre i index än COBOL. De få språk som ligger under COBOL är t.ex. ABAP, Apex och Delphi.

När allt pekar mot att man bör bli en Java-utvecklare varför då ens titta på språk av så låg popularitet som COBOL? Men det är här som det börjar bli intressant. Vad index inte tar hänsyn till är tillgång & efterfrågan. Det finns många fler jobb inom Java men då är det också extremt många som konkurrerar om att få dessa jobb.

Med COBOL så finns det väldigt få jobb för anställning. Däremot så finns en god efterfrågan på -KONSULTER- inom COBOL. Dessa tjänster är konsultuppdrag där du istället är anställd på ett konsultbolag som hyr ut dig till de jättelika organisationer som kör stordatorer.

Vilka är det som använder stordatorer i modern tid?
Det korta svaret är många, men det mer detaljerade och mycket intressanta svaret är: banker, försäkringsbolag och finansiella institut. Där pengarna finns hittar vi ofta stordatorerna. Flera börser runt om i världen använder stordatorer för alla transaktioner inom valutor, aktier, obligationer, derivat, värdepapper och allt som hör till finansvärlden.

The world depends on it
-IBMs slogan för IMS

För många COBOL-utvecklare så är det här inom finans som Äventyret börjar. IBM Information Management System (IMS) utvecklades för Apollo rymdprogrammet och har varit en pålitlig del av stordatorers datahantering sedan dess. Den senaste tidens största tillväxt för IMS har varit i Kina, särskilt för de
största bankerna. Många människor utanför Asien kanske inte vet namnen på dessa finansinstitut, men de är så stora att de får de största bankerna i USA att framstå som mikroskopiska. Dessa kinesiska jättebanker drivs alla av nyinvesterade stordatorer. Naturligtvis har de andra plattformar också, men alla de andra systemen omger stordatorn (registersystemet). Även i USA gör finansiella institutioner utökningar av deras stordatorkapacitet.

Inom finans är det ingen tvekan att stordatorn och COBOL är stabila kort värda att investera i, både för företagen och för de systemutvecklare som vill bli Cobol-konsulter.

 

Men hur det egentligen att utveckla COBOL?
Vår erfarenhet av Cobolutveckling är omfattande genom våra lärare och våra cobolkonsulter. Om du sitter i vägvalet att kanske lära dig Cobol som nästa språk så har du troligtvis en del funderingar om hur de moderna verktygen fungerar och hur många verktyg som generellt behöver behärskas för att passa in i våra kunders stordatormiljöer. Du kanske inte har varit konsult förut och vill veta lite om det.
Alla de frågor du kan tänkas ha om hur det är att jobba med COBOL kan du få hjälp med genom att kontakta oss och boka ett möte.